Kjente norske forfattere – Camilla Collett

Da er tiden kommet for å ta for oss den første kvinnelige forfatteren, i vår miniserie om tema «Kjente norske forfattere». Jeg er ganske sikker på at hun ikke blir den siste kvinnen vi skal bli kjent med, men med tanke på hva Camilla Collett stod for – synes jeg hun fortjente å være første kvinne på denne siden. I min forrige artikkel skrev jeg om Henrik Wergeland, og det at Camilla Collett er søsteren til Henrik Wergeland sier ikke så rent lite om denne familien. Det at dem begge var samfunnsengasjerte, vil komme tydelig frem når vi skal se hva Camilla Collett jobbet for. Men som personer var de nok ganske så ulike, det er i alle fall det inntrykket jeg får. Hennes bror døde i ganske ung alder, men Camilla Collett ble hele 82 år gammel.

Født i Kristiansand i 1813

Camilla Collett ble født i 1813, og hun var den yngste av barna i Wergeland familien. Sammenliknet med sin bror Henrik, var hun fem år yngre – tilsammen var det fem barn i søskenflokken. Camilla måtte også være med på flyttelasset, da familien flyttet til Eidsvoll hvor faren fikk jobb som sogneprest. Hun ble nok aldri like kjent som sin bror, men hun har så absolutt fått utrettet en hel del.

Født 100 år før kvinnene fikk stemmerett

Camilla Collett jobbet hardt for kvinnesaken, noe som så absolutt ikke var noen lett oppgave på den tiden. Når vi vet at hun be født 100 år før kvinnene fikk stemmerett i Norge, så sier det litt om hvilke oppgaver hun hadde å hanskes med. Hun ble sett på som et talerør og en pioner, for kvinner og saker som berørte det feminine kjønn. Innsatsen hennes på denne fronten, ble blant annet hedret med at hun ble avbildet på 100-kroneseddelen fra 1979 til 1997.

Livet gav både oppturer og nedturer

Livet gav både oppturer og nedturer

Det at Camilla Collett levde et ganske omflakkende liv, er noe som ble kjent for de fleste. Mens hun var gift hadde hun ikke noen problemer med penger, men dette endret seg når hennes ektemann døde. Det nye og tyngre livet hennes, medførte at hun flyttet til Danmark. Hun kjente Danmark fra mange år tilbake, da hun som ungjente gikk to år på pikeskole der.

Kjærlighetsromanen «Amtmandens Døttre»

Det var i Danmark hun hentet inspirasjonen til å skrive «Amtmandens Døttre» Dette var en kjærlighetsroman uten en lykkelig slutt, er vel den mest korrekte måten i si det på. Noen år tidligere ble hun forelsket i Johan Sebastian Welhaven, som var lyriker av yrke. På tiden hun traff Welhaven, var den samme som når hun startet skrivingen av sin kjærlighetsroman (1830-årene). Men hennes forhold med Welhaven ble ikke bare enkelt, dette mest fordi hennes bror Henrik Wergeland og Welhaven hadde et anstrengt forhold til hverandre. Problemet lå i deres ulike syn på forholdet Norge – Danmark, og de hadde heftige ordskifter i det offentlige rom om saken. Det er også en kjent sak at Camilla Collett, var en god veiviser for kjente forfattere som Sigrid Undset og Amalie Skram. I tillegg til den nevnte kjærlighetsromanen, var nok Kongsgaard fra 1847 hennes mest kjente verker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

© 2021 Bokedia