Kjente norske forfattere – Henrik Ibsen i oppveksten

Når jeg nå skal ta for meg en del kjente norske forfattere, føles det helt naturlig å starte med Henrik Ibsen. Vi har mange kjente og dyktige forfattere, og Henrik Ibsen er uten tvil en av de beste – ja kanskje den aller beste. Henrik Ibsen ble etter hvert også et kjent navn i utlandet, og han var ikke bare en kjent forfatter – men han var også så mye mer enn det. Vi skal i løpet av noen artikler bli kjent med flere av de norske store navnene, noen fra eldre tider men også noen av de som lever og er i virke i vår egen tid. Det jeg synes særtegner forfattere nesten uten unntak, er at de har eller hadde sterke personligheter. Mange av dem hadde også perioder i livet sitt, som ikke var noe dans på roser – de er med andre ord ganske like alle oss andre på sett og vis.

Født i Skien

Det var til tider tøffe kår hjemme hos familien Ibsen i Skien, hvor Henrik Ibsen altså ble født og delvis vokste opp. Fødeåret hans er 1828, og han hadde også fire søsken. Faren til Henrik slet med å få pengene til å strekke til, og måtte selge en del av sine eiendeler for ikke å gå konkurs. Så Henrik Ibsen kom slett ikke fra noen gode kår, men familien klarte seg på sett og vis allikevel. Faren hans het Knud, og det sies at han ikke var noen god regnskapsmann – men han klarte å holde liv i søskenflokken.

Hadde en drøm om å studere medisin

Hadde en drøm om å studere medisin

På den tiden Henrik Ibsen gikk på skole, måtte foreldrene betale skolegangen for barna sine. På den tiden het det Borgerskolen, og faren Knud betalte denne for Henrik ut skoleåret 1834. Hjemme i Grimstad som nå altså var hans hjemby, hadde han svært få venner. Det ble til at han gikk mye for seg selv, og drømmen hans var å studere medisin. Dette var ikke noe faren kunne hjelpe han med, for å studere medisin var for kostbart for faren Knud.

Jobb som medhjelper på apotek

Selv om ikke faren kunne stille opp så mye når det kom til penger, så gjorde han nok det som var mulig for å hjelpe barna sine. Han hadde et godt nettverk, og klarte å ordne jobb for Henrik på et apotek i hjembyen Grimstad. Dette var det nærmeste han kom medisin, men det er nok grunn til å tro at han satte pris på denne jobben. Jobben som medhjelper på apoteket, startet han med i 1843 – og jobbet etter sigende der i seks år.

Krav om barnebidrag

De som tror at det å betale barnebidrag er noe nytt, må tro om igjen. I løpet av tiden hvor Henrik jobbet på apoteket, hadde han gjort en av byens damer gravid. Denne damen var 10 år eldre enn Henrik, og gjorde naturlig nok krav på barnebidrag. Det var da han sluttet på apoteket, at han forlot Grimstad. Mye av årsaken var nok kravet om bidrag, som han visstnok ikke klarte å betale på flere år. I neste artikkel skal vi følge livet til Henrik Ibsen videre, og se hva som skjedde fra 1850 og fremover.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

© 2021 Bokedia