Kjente norske forfattere – Henrik Ibsen starter sin karriere

Vi følger nå opp den første artikkelen om Henrik Ibsen, hvor barndommen hans i Skien og Grimstad var tema. Det å skrive kort om denne mannen, er nesten ikke mulig. Jeg deler derfor opp hans liv og karriere i flere artikler, så jeg kan få med meg hele mennesket Henrik Ibsen. For det er jo slik med oss alle, at vi er langt mer enn bare en profesjon – men det er ikke alltid like lett å sette ord på det å beskrive mennesker. En kort oppsummering fra forrige artikkel er kanskje greit, hvor altså hans oppvekst og forhold hjemme var tema. Faren hans slet med penger, og det var ikke lett å gi barna som var fire i tallet – det de hadde behov for og drømmer om. For Henrik Ibsen sin del, så var medisinstudier den store drømmen. Men slik gikk det altså ikke, fordi faren ikke hadde råd til å betale en så dyr utdanning. Men det skal vi kanskje være glade for, når vi ser hva Henrik Ibsen har gitt oss i ettertid.

Fra 1850 startet et nytt liv for Henrik Ibsen

Fra 1850 startet et nytt liv for Henrik Ibsen

Men det var ikke bare motgang som preget hans liv på denne tiden, og vi snakker altså om tiden på midten av 1800-tallet. Han fikk sitt første dikt på trykk i Christiania-Posten, og våren 1850 startet han som student på Heltbergs studentfabrikk. På denne skolen fikk han kjente navn som Aasmund Vinje og Bjørnstjerne Bjørnson som medstudenter, livet til Henrik Ibsen tok en ny vending og han gjorde rask karriere – som vi skal se mer på senere. Hvordan han hadde råd til å starte med studier, er jeg ikke sikker på. Men han hadde jo jobbet seks år i hjembyen Grimstad, så det kan jo være at han hadde spart opp pengene selv. Men kravet om barnebidrag fulgte han fortsatt, og det skulle enda gå en stund før han kunne betale det han skyldte. I en periode på 1840-tallet mens han ennå bodde i Grimstad, var Henrik Ibsen en ganske politisk aktiv mann. Detaljer rundet dette blir det ikke plass til her, men det er ikke noen tvil om at han var en samfunnsengasjert person.

Teaterdirektør og kommende kone

Allerede i 1851 ble Henrik Ibsen teaterdirektør i Bergen, noe som også rettet hans økonomi i vesentlig grad. I Bergen fikk han gjennom sin direktørjobb, inngående kunnskap om skuespiller- og teaterkunsten. Det var også i Bergen han traff hun som senere skulle bli hans ektefelle, så det er ikke noen tvil om at årene fra 1851-1856 var viktige for Henrik Ibsen.

Direktør i Christiania

Etter fem år på Vestlandet, så vendte Henrik Ibsen nesten mot Østlandet igjen. Han startet på jobben som direktør på det nystartede Christiania Norske Theater, som ble etablert som et motstykke til den danske dominansen man så på byens andre teater. Selv om han jobbet som direktør i Christiania, ble 1860-årene ganske tøffe for Henrik Ibsen. Han hadde enda ikke slått gjennom internasjonalt med sine produksjoner, men et godt stykke ut i 1870-årene kom det store gjennombruddet. Vi skal senere se nærmere på de store stykkene han skrev, hvor «Et dukkehjem» nok må sies å være det mest kjente. Fra 1876 ble dette teaterstykket satt opp i en rekke land, og spilles den dag i dag verden over.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

© 2021 Bokedia