Kjente norske forfattere – Henrik Wergeland

Da er vi ferdige med å skrive om Henrik Ibsen, og nummer to på min liste over kjente norske forfattere – er soleklart Henrik Wergeland. For å være ærlig så slet jeg litt med hvem som skulle komme på toppen av listen min, for begge to var dyktige mennesker og flotte personer – men kanskje på hver sin måte. Når jeg skriver fremtidige artikler, så kommer nok navnene mer tilfeldig opp fortløpende. Det er vel kanskje i seg selv heller ikke noe poeng i å rangere dem heller, for Norge har et så stort og rikt utvalg av dyktige skribenter. Det at Henrik Wergeland bare ble 37 år gammel, var noe som var veldig trist. Men det gjør også sitt til at vi setter enda mer pris på det han rakk å skrive og gjøre før hans bortgang.

Født på Sørlandet

Henrik Wergeland

Året er 1808 og byen er Kristiansand, Henrik Wergeland blir født og bor sine første ni år i den flotte sørlandsbyen. Det er ikke så mye som er skrevet om tiden hans i Kristiansand, men han var jo bare en guttunge på den tiden han bodde der. Det at han startet på skole der, er jo noe som er selvklart. Han var også sønn av presten Nicolai Wergeland, og farens jobb brakte dem til Eidsvoll på Romerike.

Startet på skole i Christiania

Startet på skole i Christiania

Faren jobbet som sokneprest på Eidsvoll, som altså ble familien Wergeland sitt nye hjemsted. Men sønnen Henrik gikk på skole i hovedstaden, som på den tiden het Christiania. Han bodde to år på Eidsvoll før han byttet skole, årsaken til dette er ikke meg bekjent – men det kan nok ha noe med Henrik sine begavelser å gjøre. Faren deltok i den kjente Riksforsamlingen på Eidsvoll 17.mai 1814, hvor Norges grunnlov ble vedtatt. Det taler vel for seg selv hvilken begavelse og talent Henrik Wergeland hadde, da han som 14-åring fikk en sak på trykk i Morgenbladet. Det at han hadde skrivingen i hodet og fingrene, var noe som tidlig var klart for han selv og andre.

Svært produktiv forfatter

Med tanke på at Henrik Wergeland ikke en gang rakk å bli 40 år, så produserte han store mengder litteratur. Han sies å være den største lyrikeren i norsk litteraturhistorie, og det er ikke vanskelig å være enig i den påstanden. Men han var også en stor samfunnsdebattant, som kjempet hardt for at Norge skulle bli fritt og selvstendig. Etter mange år i union med danskene, ville han ved hjelp av språket bygge nasjonen Norge som fritt og uavhengig.

Overklassen i Norge på denne tiden, brukte i stor grad dansk skriftspråk. Dette var en av fanesakene til Henrik Wergeland, nemlig fornorske skriftspråket og på den måten bygge opp vår egen identitet. Men dette arbeidet møtte stor motstand, fordi store deler av språkleiren i Norge slett ikke ville ha noe annet enn det danske språket på papiret. Opplysningsarbeid var noe Henrik Wergeland ivret for, og han tok villig på seg oppgaver med å skrive både for arbeiderklassen og bondenæringen. Henrik Wergeland var en mann for folket, det er det ikke noen tvil om. Hans mest kjente verker: Digte skrevet i 1829, og Skabelsen, Mennesket og Messias som kom året etter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

© 2021 Bokedia